Begin jij je dag net als ik ook met een lekkere kop cappuccino of espresso? Als orthomoleculair therapeut ben ik mij gaan verdiepen in de werking van cafeïne in koffie.
Wat is cafeïne en wat doet het met je lichaam?
Cafeïne is een stimulerend middel die van nature voorkomt in koffiebonen, theebladeren en cacaobonen. Het wordt snel door je lichaam opgenomen en blokkeert de werking van adenosine in je hersenen.
Adenosine regelt je slaap-waakritme en maakt je ‘s avonds moe. Wanneer cafeïne de werking van adenosine blokkeert, stimuleert het de productie van adrenaline. Dit zorgt voor meer alertheid en energie. Na 30-60 minuten merk je deze effecten, wat handig kan zijn als je ‘s ochtends moeite hebt om op te starten.
Voordelen
Cafeïne geeft jouw niet alleen die tijdelijke prikkel waardoor je alerter voelt. Het verbetert ook je hersenfuncties zoals concentratie en geheugen.
Bovendien kan het drinken van koffie het risico op ziektes, zoals type 2 diabetes, alzheimer en parkinson, verlagen. Mits van goede kwaliteit, is koffie ook rijk aan antioxidanten die jouw cellen beschermen tegen beschadiging en het risico op bepaalde ziektes verminderen.
Nadelen
Het drinken van koffie heeft ook nadelen voor je gezondheid. Cafeïne remt namelijk de werking van mineralen zoals calcium, kalium en magnesium. Wat bijvoorbeeld de kans op botontkalking vergroot.
Daarnaast kan cafeïne zorgen voor een stijging van je bloeddruk en uitputting van je bijnieren. Deze zijn essentieel in je strijd tegen stress. Ook kan cafeïne bestaande ontstekingen bevorderen.
Vanuit orthomoleculair oogpunt wordt daarom aangeraden om maximaal 300 mg cafeïne per dag te consumeren. Om je een beeld te geven wat 300 mg precies is:
100 ml espresso – 130 mg cafeïne
100 ml filterkoffie – 70 mg cafeïne
100 ml zwarte thee – 25 mg cafeïne
100 gr. chocolade – 100 tot 240 mg cafeïne
Je ziet het al, je zit dus al redelijk snel op die 300 mg. Neem je toch meer dan 300 mg per dag, dan heb je meer kans op het ontwikkelen van hartkloppingen, angstaanvallen, agressiviteit, slaapproblemen en maagklachten.
Hoe lang blijft die cafeïne in je lichaam?
Als je zoals ik, meerdere kopjes koffie per dag drinkt, kan het even duren voordat de cafeïne in je lichaam is afgebroken. Het duurt ongeveer 5-6 uur voordat de helft! van de cafeïne is afgebroken en zelfs na 12 uur zit er nog steeds 1/8 van de cafeïne in je lichaam.
Houd hier dus rekening mee bij het bepalen van het moment waarop je je laatste kopje koffie drinkt.
Wat is dan de beste tijd om koffie te drinken?
De beste tijd om koffie te drinken is tussen 11:00 en 14:00 uur ‘s middags. Voor 11:00 uur is je lever nog bezig met het ontgiften van je voeding van de vorige dag en krijgt deze een te grote klap als je eerder met koffie begint.
Drink ook geen koffie tijdens of vlak na een maaltijd, omdat cafeïne mineralen zoals magnesium, kalium en calcium uit de voeding kan binden, waardoor deze niet door het lichaam worden opgenomen.
Wil je het meeste uit je koffie halen? Dan is het beter om koffie minimaal een uur na je maaltijd te drinken, zodat je lichaam de tijd heeft om voedingsstoffen op te nemen.
Alles op een rij
Cafeïne kan je helpen om je alerter te voelen je dagelijkse taken beter uit te voeren en kan de kans verlagen op het ontwikkelen van bepaalde ziektes.
Maar het heeft ook nadelen voor je gezondheid, met name als je (te) veel drinkt.. Het is daarom belangrijk om je aantal kopjes te beperken tot maximaal 300 mg per dag (ca 3 kopjes) en het op de juiste tijdstippen te drinken.
Drink het niet te vroeg in de ochtend, niet tijdens of vlak na een maaltijd en het liefst tussen 11:00 en 14:00 uur ‘s middags.
Door deze tips te volgen, kun je genieten van je kopje koffie zonder dat het schadelijk is voor je gezondheid.